Tilbake

ÅRETS KJØKKENSJEF 2021

Norske Kokkers Landsforening har i dag tildelt Halvar Ellingsen prisen Årets Kjøkkensjef 2021!

Kriterier for tildeling av prisen

  1. Fremragende presentasjon av norsk fagkunnskap i inn- og utland.
  2. Et kjøkken, som ved sin ambisiøse, dyktige kjøkkensjef, er kjent for jevn, høy faglig standard og hvor det går tydelig frem at kjøkkensjefen er den drivende faglige kraft bak et stabilt, skapende og karakterfast kjøkken.
  3. Aktiv bruk av norske oppskrifter med det mål å gjøre Det norske kjøkken kjent.
  4. Modernisering av det opprinnelige norske kjøkken med norske råvarer som basis, tilpasset tidenes krav, spesielt ernæringsmessig og økonomisk.

Årets Kjøkkensjef er et frisk pust – en kritisk røst, en fantastisk fagperson og ikke minst et fantastisk medmenneske som bryr seg genuint om menneskene og nærområdene rundt seg, verden som sted å bo og ikke minst integriteten til faget.

Han er utdannet fra en av beklageligvis mange av de nedlagt skolene i landet – tok læretiden i Harstad, har jobbet bl.a. på restaurantene Bagatelle, Haga gård, Kulinarisk Akademi, Palace Grill, Arakataka, solgt supper på torvet i den «Blå byen» Sortland, er blitt bonde og driver i dag sin egen restaurant ut ifra det de dyrker, slakter og sanker.

Han har skrevet flere kokebøker, med mye fokus på tradisjonsmat – en glemt kunst hos mange, han har hatt Podcasten Lapskaus, vært en av de yngste NM-vinnerne i kokkekunst, vært på landslaget og laget pynt med en boremaskin og er også kjent fra TV-serien «Kokkeliv».

Han sier stort sett bestandig ja når Kokkeskoler i nærområdet spør han om hjelp – enten til kurs eller utplassering av elever, og i tillegg er han godt inne i fagskoleutdanning i bærekraftige matopplevelser i Mosjøen.

De som følger han på SoMe vet at han bjeffer høyt, blant annet har han HØYT og tydelig gått ut og bedd politikerne om å reise til «hellvette» – han kritiserer oss i NKL ofte for de feil vi gjør, og det må vi tåle, han kritiserer «cowboyene» i bransjen vår som driver rovdrift på ungdommen – og ikke minst er det mange som lytter og han blir hørt.

Langt ute på ett nes driver han nå sin gård og restaurant. 30 sitteplasser pluss ett lite selskapslokale i en fjøs har han. Sjelden har man fått så god mat i midnattssol, omgitt av kyr og sau. Etter en lang kjøretur på smale veier er det godt å komme frem til noe som fremstår både luksuriøst og hjemlig på samme tid. Det finnes ikke så mye annet enn Kvitnes gård der restauranten ligger.

Sammen med familien er Kvitnes gård kokk og kjøkkensjef Halvar Ellingsens livsverk.

Vi har fått Kvitnes, der Halvar fremmer Vesterålens matkultur, benytter samisk mattradisjoner, diskuterer bærekraft og leker med lokalmatbegrepet. Halvar utfordrer oss på hva som er mulig å lage og gjøre på en gård i Vesterålen. Det er mye, mye mer enn man skulle tro. Dette er «Det Norske Kjøkken» på sitt aller, aller beste.

For dette er Halvar Ellingsen tildelt NKLs hederspris «Årets Kjøkkensjef» for 2021!