Tilbake

Hvem blir Norges neste kandidat til Bocuse d’Or?   

De Norske Kokkelandslagene har siden 1968 utviklet unge kokketalenter til å bli vinnere i de store og mest prestisjefylte kokkekonkurransene verden kjenner; IKA Culinary Olympics, Culinary World Cup, Global Chef Challenge, Global Young Chef Challenge, Nordic Chef, Nordic Young Chef og Bocuse d’Or.

De Norske Kokkelandslagene er glade og stolte over å ha vært en arena der Runa Kvendseth, Håkon Solbakk, Aleksander Løkkeberg Vartdal og Aron Espeland har utviklet seg til selvstendige og svært gode konkurransekokker. Håvard Werkland har også god konkurranseerfaring, fra bl.a. NM i Kokkekunst.

De Norske Kokkelandslagene investerer tusenvis av timer til utvikling, trening og forberedelser i forkant av mesterskap. Landslagsutøverne bruker mer enn 28.000 timer for å gjøre seg klare til konkurransene. Dette er en videreutdanning som skaper nye muligheter for unge kokker. Kokkene gjør dette på sin fritid, raust støttet av familie, arbeidsgivere og bransjens næringsliv.

Nå er alle fem klare til å konkurrere i den tøffeste og mest krevende, individuelle konkurransen av dem alle – målet er Bocuse d’Or 2025. Norske Kokkers Landsforening følger med og heier på alle i Årets Kokk 2023, 18. september i Stavanger Konserthus. Dette er årets kandidater:

Aleksander Løkkeberg Vartdal | 27 år

Vokst opp i Oslo og er inspirert av byens moderne matscene. Han har jobbet på Happolati, Sentralen, Festningen og hadde sin lærlingperiode hos Statholdergaarden. Har nå startet for seg selv og er bl.a. konsulent for Thon Hotels Oslo. (FOTO av Aleksander L Vartdal nederst til høyre i tittelbildet: Stian Broch)

Aleksander har allerede lang konkurranseerfaring. Han vant Årets Unge Kokk 2019, og var deltager på på De Norske Kokkelandslagene – Junior, da de vant bronse sammenlagt i VM 2018, etter gull i begge konkurransekategorier. Han tok også bronsen i Global Young Chef Challenge 2018.

Håkon Solbakk | 31 år

Vokste opp i et fiskevær ved Abelvær i Trøndelag. Håkon er opptatt av bærekraft, innovasjon og rekruttering til kokkeyrket.

Han ble Nordic Chef of the year 2022, er tidligere deltager på De Norske Kokkelandslagene – Senior. De vant bronse sammenlagt i VM 2018, etter gull i begge konkurransekategorier, sølv i Årets Kokk 2021. Han jobber nå som Excecutive Head Chef på Speilsalen, Britannia Hotel i Trondheim

Runa Ailin Kvendseth | 25 år

Vokste opp i Oslo, jobbet på Statholdergaarden og Park 29, og har flyttet rundt mellom Norges beste matbyer; innom Trondheim på Speilsalen, RE-NAA i Stavanger, og i dag jobber hun som Souschef på SÖL i Stavanger.

Runa har fulgt NKLs konkurransetrapp fra Tine MatCup, ASKO Servering Norgescup for Kokke- og servitørlærlinger, Nordisk for Kokkelærlinger, NM i Kokkekunst, De Norske Kokkelandslagene – Junior, med bronse sammenlagt i VM 2018, etter gull i begge konkurransekategorier og hun var Commis og bidro sterkt til Aleksander L. Vardals topplassering Global Young Chef Challenge 2018. Runa ble også tidligere i år tildelt Paul Schaltenbrands Legat for 2022 av Norske Kokkers Landsforening.

Aron Espeland | 27 år

Vokste opp på Jæren i en kokkefamilie. Gikk i lære hos Bent Stiansen på Statholdergaarden, har vært innom Vaaghals, og jobber i dag som souschef på Brasserie France, Oslo.

Aron tok gull i Nordic Young Chef 2019, sølv i Årets Unge Kokk 2019, gull i Global Young Chef Challenge 2022, og var deltager på De Norske Kokkelandslagene – Senior da de tok gull i OL 2020 og bronse i VM 2022.

Håvard Werkland | 28 år

Vokste opp i Heim kommune i Kyrksæterøra. En kommune som er svært stolt av sin kokkeyndling og dermed støtter opp økonomisk, mot at Håvard promoterer lokalmat og råvarer i hjemtraktene.

Han tok NM-gull i Kokkekunst 2018, bidro til sølv som Commis Bocuse d’Or 2016/17 og Commis Årets Kokk 2015, tok gull i Norgescup 2014. Håvard jobber nå som assisterende kjøkkensjef på Speilsalen, Britannia Hotel i Trondheim.

 

Årets Unge Kokk
I tillegg vil vi trekke frem en av kandidatene til Årets Unge Kokk, som samtidig er deltager på De Norske Kokkelandslagene – Community Catering, som skal til IKA Culinary Olympics i februar 2024.

Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg | 24 år

Mymint har sølv fra Årets unge kokk i 2021, sølv i NM i kokkekunst og har siden 2021 vært en del av De Norske Kokkelandslagene. Hun jobber som kokk på Thon Hotel Lofoten og Svolvær.