Tilbake

Aron Espeland fra Bryne på Jæren, konkurrerer for Norge i Global Young Chef Challenge i Abu Dabi 2.juni World Association of Chefs’ Societies, arrangerer hvert 2. år. Hans Bueschkens Global Young Chefs Challenge. Konkurransen har fått navnet etter den tidligere verdenspresidenten, som var spesielt opptatt av at unge, nye kokketalenter ble inkludert i WACS sitt konkurranseprogram. For å utvikle, for å fremme og for å motivere unge mennesker til karriere i kokkeyrket. Årets konkurranse er veldig spesiell, og den har under pandemien blitt utsatt fra St. Peterburg i 2020 og avlyst i Wales 2021.

Aron har sammen med sine gode støttespillere, mentorer, familie og gode samarbeidspartnere holdt fokus i hele denne perioden, til tross for mange endringer underveis.

Ung og lovende konkurransekokk

Som allerede har flere sterke plasseringer i internasjonale konkurranser.

Oftest når vi snakker om kokkekonkurranser, finner du Aron blant 34 kokker på De Norske Kokkelandslagene. Hvor vi også  for første gang har et søskenpar: Aron Espeland

(25) og lillesøster Martine Espeland (21) Søskenparet er oppvokst mitt i matfatet på Bryne, hvor begge foreldrene var kokker. Først drev de restauranten Spor 2 sammen.

Så begynte de å jobbe på Jæren Hotell. Mor var restaurantsjef, mens far var kjøkkensjef, forteller storebror Aron.

Faren er alltid med

Aron Espeland var bare fem da hamn mistet

faren sin; den profilerte og populære kokken Tor Egil

«Tåddi» Espeland. Både Aron og hans lillesøster valgte etter hvert å

følge i hans fotspor, og nå konkurrerer Aron i Global Young Chef Challenge – eller VM for unge kokker.

– Aron forteller at faren ville vært veldig stolt over de prestasjonene sønnen har som kokk og konkurranseutøver i kokkefaget. Faren betyr også veldig mye for Aron, og han

Han har med seg et bilde av faren når han konkurrerer.

– Far er uten tvil et forbilde for meg, og når det røyner på, er han også en inspirator. For eksempel

i konkurransesituasjoner der jeg må gå helt ned i kjelleren.

Familien er bønder midt i det «Jærske matfatet»

– Mor er oppvokst på gård, og vi har mange slektninger som er bønder. Derfor fikk vi tidlig et

forhold til lokale råvarer. Vi vet hvor mye arbeid som ligger bak god mat, og vi er opplært til å ha stor

respekt for både råvarene og maten som serveres.

Det verste vi kunne gjøre mot mor da vi var små, var å gå fra bordet uten å takke for maten, sier Aron.

Ambisjoner om å vinne

Aron hadde lenge en drøm om å bli profesjonell fotballspiller, men da han skulle begynne på

videregående falt valget likevel på restaurant- og matfag. Som 17-åring flyttet han til Oslo for å gå

i lære hos Bent Stiansen på Statholdergaarden, og det var gjennom miljøet der at han begynte å

konkurrere. Så langt har Aron deltatt i åtte nasjonale og internasjonale kokkekonkurranser, noe som har

resultert i fire gull, to sølv og en bronse. Det siste gullet fikk han da Kokkelandslaget ble Winner over all i IKA Culinary Olympics 2020.

– Mitt neste mål er å ta VM-gull med kokkelandslaget og stå øverst på podiet under Global Young Chef Challenge i Abu Dabi 2.juni 2022. Nå er han i Abu Dabi, med de beste råvarene Bryne, Jæren, Rogaland og Norge har å by på.

Aron jobbet tidligere for Vaaghals, men er nå ansatt hos Brasserie France. Gjennom hele karrieren har han også tatt oppdrag som selvstendig næringsdrivende.

Idag er vi alle stolte av deg Aron, du er ambisiøs og målrett – i dag heier vi på deg Aron.

Her ser du Arons film -hans vei til Abu Dabi.

https://www.facebook.com/100000251636259/videos/728331248596499/