Tilbake

Kokkekonkurransen Årets grønne kokk arrangeres torsdag 5. mars på SMAK 2020.

Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) og Norske kokkers landsforening Oslo står bak konkurransen.

Samarbeidspartnere er BAMA Storkjøkken, Engrosfrukt, Odd Langdalen, Sportex, Figgjo og Messen Smak 2020.

Hovedmålet med konkurransen er å sette fokus på de grønne råvarene, inspirere til økt bruk av frukt og grønt og spre nye, spennende og fargerike ideer til storhusholdningsbransjen.
Mer grønt på tallerkenen er et viktig bidrag til å nå bærekraftsmålene om mere plantekost.

-Dette er en spennende konkurranse. Her dreier alt seg om frukt, bær, grønnsaker og poteter. Vi gleder oss til å arrangere denne store begivenheten igjen, sier Toril Gulbrandsen, i OFG, og håper på et stort engasjement. Det er 8. gang denne konkurransen arrangeres. Forrige gang var på SMAK i 2017.

– Herved inviteres alle faglærte kokker i Norge til å delta. Dette er en lagkonkurranse. Det skal være 2 faglærte kokker på hvert lag. Påmeldingsfristen er 28. november så det er bare å sette i gang med de grønne tankene!

Tidligere vinnere i Årets grønne kokk er:
2017 Nina Kristoffersen og Joachim Lindgren
2014 Are Nordtvedt og Tore Saegrov
2011 Christopher William Davidsen og Raymond Grimstad
2009 Geir Magnus Svae og Tor Øyvind Rustaden (Første gang arrangert som lagkonkurranse)
2006 Morten Skinstad Haakenstad
2004 Frode Helberg
2003 Henning Sømo Solberg

Oppgaven til Årets grønne kokk 2020
Lage en 3 retters meny for 12 personer på 4 timer.
Rettene må kun bestå av varer fra den grønne sektoren og kan derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse. Egg og melkeprodukter kan inngå. Varene som er nevnt under skal inngå. Utenom der er det lov å bruke alt fra den grønne sektoren.

Rett 1. Streetfood: Sellerirot og løk skal inngå, skal kunne spises håndholdt.
Rett 2. Hovedrett: Fjellmandelpotet, beter og valgfri kål skal inngå.
Rett 3: Dessert: Appelsin, gulrot og friske urter skal inngå.

Alle deltakere sørger selv for alle sine råvarer. Kostnader i forbindelse med råvarer dekkes mot kvittering på inntil kroner 3000,- etter konkurransen.
Rettene serveres på Figgjo porselen. Detaljene kommer senere.
Alle deltagerne får kokkejakker, med navn og logo, fra Sportex.
Konkurransen finner sted i konkurransearenaen på SMAK 2020. Der er det 6 like kjøkkener.

Premieutdelingen finner sted i samme området umiddelbart etter at konkurransen er avsluttet og dommerne har tatt sin beslutning.
Premiene til vinnerne er tittelen Årets grønne kokk som innebærer heder og ære, samt trofe og pengegave på kr 30 000,-. Laget på 2. plass får 20 000,- og laget på 3. plass får kr 10 000,-.

Påmelding til Årets grønne kokk 2020:
Dette skal sendes inn innen 28. november 2019 til toril@frukt.no:

  • 3 retters meny i henhold til oppgaven i skrifttype Times New Roman, str. 12pt.
  • Personlige opplysninger på begge deltagere: navn, adresse, bedrift, telefon privat og jobb, e-post samt størrelse på kokkejakke.
  • Kopi av fagbrev (digitalisert) på begge deltagerne
  • Digitalt bilde av begge to, i kokkeuniform

En lukket uttaksjury vil vurdere de innsendte bidragene anonymt. 6 lag vil bli tatt ut til å konkurrere. Det vil også blir tatt ut et reservelag.
Uttaket skjer umiddelbart etter fristens utløp.

Alle som har sendt inn oppgave til bedømming, vil bli kontaktet, og navnene på årets konkurransedeltakere gjøres deretter kjent for pressen.

Se film fra tidligere konkurranser på www.frukt.no/film

Har du spørsmål? Kontakt

Mette Borchgrevink Thurmann-Moe
Norske kokkers landsforening Oslo
mbtm@bama.no

eller

Toril Gulbrandsen
Opplysningskontoret for frukt og grønt
toril@frukt.no