Tilbake

Det var elevene fra Bryne videregående skole som tok hjem førsteplassen under den prestisjetunge kokkekonkurransen TINE Matcup i Stavanger fredag ettermiddag. Laget fra Nannestad vgs tok 2. plass og Borgund vgs 3. plassen.  


Finalen gikk av stabelen ved Jåttå videregående skole, og det var laget fra hjemtraktene som til slutt tok hjem seieren.


Laget Kræmen fra Bryne imponerte juryen med ett skikkelig godt team-arbeid med flott håndverk og gode, balanserte smaker i rettene. De viste også at det å kombinere den gode menyen med et vakkert pyntet bord og god service, gir resultat. Med en ekte identitet fra flotte Jæren, sier hoveddommer Gunnar Hvarnes i begrunnelsen. 


Konkurransen er en lagkonkurranse, der hvert lag består av to kokkeelever, en servitørelev og en lagleder fra skolen. Årets oppgave gikk ut på å lage tre retter, som alle inkluderer ost. Lagene vurderes av noen av Norges beste kokker, og de bedømmes ut fra en skala der smak er den mest avgjørende. Men orden, hygiene, arbeidsteknikk, faglig utførelse, presentasjon og anretning blir også vurdert.
 


Årets kokk fra Borgund
Phakamas Pengkampang fra Borgund videregående skole fikk i tillegg til tredjeplassen i lagkonkurransen, den gjeve tittelen: «Årets kokkeelev». 

Kandidaten viste gjennom hele konkurransen en god arbeidsteknikk og væremåte i kjøkkenet som dommerne ble imponert av. Hygiene og ryddighet i kjøkkenet var i topp klasse. Ett ekte kokketalent, sier Hvarnes. 

Phakamas Pengkampang fra Borgund videregående skole

Borgund tok i tillegg også hjem årets «Matsvinn-pris».  

– Vi ser på hvordan man som kokk jobber for å redusere matsvinn. Vi deler derfor ut en egen pris, for første gang i år, til det laget som har minst matsvinn. Det er viktig å ta vare på råvarene og alle ressursene når man lager mat, sier Espen Wasenius, daglig leder i Norske Kokkers Landsforening (NKL).  

Årets servitør fra Nannestad
Karoline Bakkerud fra Nannestad videregående skole ble årets «Årets servitørelev». 

Hun hadde full kontroll, god kontakt med gjestene, jobbet i riktig rekkefølge, gjorde alle oppgavene korrekt, jobbet effektiv og ryddig og var dagens beste servitør, lød dommen fra juryen.  

Karoline Bakkerud fra Nannestad videregående skole


Konkurransen arrangeres av NKL og TINE. Målet er å øke interessen for kokk- og servitørfaget blant dagens unge. Det utdannes under halvparten så mange innen restaurant- og matfag, som det er behov for.


– Målet er å øke rekrutteringen til kokk- og servitøryrket generelt, og sikre at norske mattradisjoner får verdige forvaltere også i fremtiden. Vi ønsker spesielt at flere jenter skal søke seg til restaurant- og matfag. Av NKLs faglærte medlemmer er kun cirka 30 prosent kvinner. Da er det ekstra gledelig at vi i år hadde flere jenter med i finalen enn vi har hatt tidligere, sier Espen Wasenius, daglig leder i NKL.
 

Foto: TINE Matcup