Tilbake

Filip har de siste 10 årene hatt en tydelig plan og jobbet målbevisst for å nå sitt langsiktige mål – å vinne Årets Kokk 2021 og være Norges kandidat til Bocuse d’Or 2023.
Filip har vokst opp med restaurantbransjen. Hans far jobbet i hotell- og restaurantbransjen og både oldefaren og onkelen jobbet i bransjen i London. De gode minnene fra en barndom med god, hjemmelaget mat gjorde at han tidlig bestemte seg for å bli kokk.

-Under læretiden på Tango lærte jeg meg det jeg trengte for å ta steget videre. Jeg har lært meg å elske det jeg holder på med. Hele livet mitt dreier seg om mat og vin. Jeg tenker på mat, drømmer om mat og snakker om mat.

– Maten min er inspirert av tradisjon, årstidene og innovasjon, og har et nordisk preg. Den skal være logisk, og ha rene smaker. Jeg vil at råvarene skal smake naturlig. Ved å vise respekt for råvarene så kan de oppnå sitt fulle potensiale.

Spennende med utfordringer

Etter læretiden har Filip arbeidet ved flere internasjonalt anerkjente restauranter, og vi nevner i beskjedenhet Noma i København, Mathias Dahlgren Matsalen i Stockholm, Restaurant Daniel i New York og senere ved flere norske restauranter som kjøkkensjef.

Til nkl.no forteller Filip at tidsperioden fra 2011 – 2015 var spennende og lærerik, og han ble flere ganger stilt overfor vanskelige valg og avveininger. Tiden viser at han tok kloke valg, jobbet smart, har vært strukturert, målbevisst og lojal mot sin langsiktige plan. – Jeg ville ikke vært foruten alle årene på restaurantkjøkken, der fikk jeg oppleve restaurantkjøkkenets press hver dag og hvordan det er å drive et kjøkken på internasjonalt topp-nivå.

Konkurranseinstinktet har fulgt Filip i mange år
-Det var Kjartan Skjelde som oppmuntret meg til å være med i min første kokkekonkurranse, og i 2006 ble det en delt 1. plass i Rogalandscup for lærlinger. Det ga mersmak, og siden har det blitt mange kokkekonkurranser.

– I 2009 ringte nåværende manager for De Norske Kokkelandslagenes, Gunnar Hvarnes og spurte om jeg ville være med hans commis i Bocuse d`Or perioden 2010 – 2011. I tiden som Gunnars commis innså jeg hvor mye han kunne om kokkekonkurranser og hvor lite jeg selv kunne, og jeg opplevde en bratt læringskurve. Det var kun eksakt presisjon som gjaldt, det gav meg innblikk i en verden jeg ikke kjent til fra før. I tillegg åpnet det seg flere nye dører for meg, og jeg ble kjent med bl.a. Régis Marcon, Eyvind Hellstrøm, Steffen Engelhard, Ørjan Johannessen og Andreas Myhrvold.

Er på vei mot målet
Filip har på vei mot sitt mål, også vært en tid på Kokkelandslaget og deltok i IKA Culinary Olumpics i Erfurt 2016. Etter dette har det kun dreiet seg om individuelle konkurranser for Filip. Han vet hva han snakker om når han og hans team nå jobber strukturert mot målet over alle mål; -Å representere Norge i Bocuse d’Or Grand Finale i Lyon 2023.
-Jeg har bygget et sterkt team med mye kompetanse, erfaring og kunnskap. Jeg og teamet vet hva som venter og hva som skal gjøres for å stå øverst på podiet i Årets Kokk 2021.

Filip med på De Norske Kokkelandslagene igjen
I et hvert lag er det behov for ulike profiler og sterke personligheter. Filip har en dedikasjon, struktur og kreativitet enhver landslagsmanager drømmer om. Da De Norske Kokkelandslagenes manager Gunnar Hvarnes kontaktet ham på nytt, for en plass på Kokkelandslaget 2021-2024, var det noe som ble nøye vurdert.

-Det var en enkel avgjørelse å si ja til De Norske Kokkelandslagene. De viktigste grunnene til det er lagets nye oppbygging, hvordan laget er organisert, hvem som er med og managementets solide forståelse for Årets Kokk konkurransen. Det blir utrolig viktig med en gjensidig utveksling av erfaring og kompetanse, og jeg ser frem til å utvikle meg selv og bidra til videre utvikling av De Norske Kokkelandslagene, sier en reflektert og moden konkurransekokk.

-Jeg håper at andre blir inspirert av mine valg og prestasjoner – slik at flere kokker kan bli så gode som de selv drømmer om å bli. Jeg skal dele med andre det jeg opplever, lærer og oppnår på min reise videre mot Lyon i 2023 og IKA Culinary Olympics i 2024.

Hvordan er det mulig for en konkurransekokk å få til alt dette?
– Det hadde ikke vært mulig uten at min arbeidsgiver Thon Hotels hadde støttet meg og lagt til rette for konkurransesatsningen og et team som får meg til å føle meg trygg. Jeg er veldig takknemlig for all støtte jeg får og for alle som bidrar til å realisere min drøm – å vinne Årets Kokk 2021, avslutter en ydmyk og stolt Filip August Bendi.

Norske Kokkers Landsforening og De Norske Kokkelandslagene ønsker deg lykke til og heier på Team Bendi!

Foto: Tom Haga