Tilbake

Sven Erik Renaa har lang fartstid både som konkurransekokk og manager på De Norske Kokkelandslagene. Uten konkurransene hadde han ikke vært der han er i dag.

TEKST: ODDBJØRN ROKSVAAG  FOTO: LARS PETTER PETTERSEN

Sven Erik Renaa begynte med små konkurranser i Trondheim på 90-tallet.

– Jeg gjorde meg litt bemerket da jeg vant noen lokale konkurranser. Det ga meg muligheten til å flytte til Oslo og jobbe med de beste på den tiden. Min første individuelle konkurranse ble NM for kokker i Ålesund hvor jeg gjorde en god figur og som kanskje var et lite springbrett inn på landslaget sammen med en etter hvert god CV arbeidsmessig. Jeg deltok i min første konkurranse med landslaget i Luxembourg i 1998. Deretter gikk det slag i slag med landslaget og deretter som coach for junior og tilbake til senior med konkurranser i 2000, 2002, 2004, 2006 og 2008, i perioden 2004 til 2008 som manager, sier Sven Erik Renaa.

Sven Erik har vært med på å vinne både VM i Luxembourg og OL i Erfurt. Midt imellom fikk de en tredjeplass i Chicago. Som manager satte Sven Erik fokus på laget. En norsk 9. plass i OL bidro til at han ble motivert til å ta tak i landslaget og overta ansvaret sammen med Gunnar Hvarnes og Steffen Engelhart.

– Det handler om laget. For meg var det viktig å samle det til ett lag, og ikke bare 8-9 individualister. Samtidig bestemte jeg meg for vi skulle ta tak i regelverket og studere det nøye for å få eliminert bort unødvendige feil. Vi satte fokus på å trene effektivt og på de riktige elementene. Vi inviterte også til oss internasjonale dommere som kunne evaluere oss i forkant. Etter hvert skapte vi en god dynamikk. Vi fikk uerfarne talentfulle kokker til å bli skikkelig dyktige og de beste på hvert område. Jeg var arkitekten, men jeg var veldig heldig som hadde med kokker som Steffen Engelhard, Tom Victor Gausdal og ikke minst Gunnar Hvarnes som kaptein.

– Vi bestemte oss for å sette oss skikkelig inn i dette. Det ble en periode med profesjonalisering. Og en lang rekke norske kokker som var ukjente da, men som er kjente nå. Espen Larsen, Sverre Sætre, Kjartan Skjelde, Geir Skeie, Even Ramsvik og Ronny Kolvik var med å få oss opp til det høyeste nivået.

«For egen del var dette et springbrett for min videre karriere.»

– Det å jobbe med de beste i Norge, å bli kjent med kollegaer fra hele verden og alle kokker i Norge, var svært verdifullt og viktig for planene mine fremover. Du blir kjent i miljøet, du får treffe sponsorene og du får god mediedekning. Alt dette hjelper deg til slutt.

– Hadde du vært der du er i dag uten tiden på De Norske Kokkelandslagene?

– Nei, jeg hadde nok ikke fått til det jeg har gjort uten tiden på De Norske Kokkelandslagene.  For min egen karriere har det vært kjempeviktig. Det har gitt meg venner og kollegaer som jeg ser opp til og setter svært høyt, men det har også vært til stor nytte matlagingsmessig, med teknikker og inspirasjon. Det ga også mye reising i inn- og utland som gir livserfaring. Summen av dette har vært essensielt for min egen karriere og videre opp til det å være deltaker og dommer i Bocuse d’Or og til slutt å åpne mine restauranter RENAA og Matbaren, og etter hvert Sirkus her i Stavanger.

– Hva står øverst på listen av prestasjoner i din tid på De Norske Kokkelandslagene?

– Der er man vel nesten forpliktet til å svare OL i 2008, men jeg glemmer heller ikke VM i Luxembourg. Det var første gangen vi vant noe. Vi var outsidere i Luxembourg. Landslaget hadde levert en 9. plass i OL 2004 og det måtte en endring til. Vi kom tilbake i 2006 med noe helt annet. Det var enormt stort. Vi leverte som et lag og noe helt nytt i form av innhold, samhold og konkurranseånd. I 2008 klarte vi å innfri et favorittstempel og vinne OL.

– Konkurranser er kjempeviktig. Det er en flott måte å vise frem talenter for å øke rekrutteringen til bransjen. Det er helt sikkert ikke den eneste måten å vise frem faget på, men det er en av flere måter å vise de unike mulighetene som finnes i vårt yrke.

– Det ikke noe must å konkurrere for å bli en dyktig kokk, men det må være lov for de som vil bli enere i konkurranser og dyrke det for seg selv, NKL og for landet. La de som vil, få lov til det. For meg var det kjempeviktig. Det var en kjempemotivasjon å se opp til de som gjorde det bra da jeg var ung. Jeg drømte om å nå like langt som Bent Stiansen i Bocuse d´Or 1993 og landslaget da jeg så de på TV under OL 1991. Første gangen jeg fulgte konkurranser var under OL i 1996 og det ga meg masse inspirasjon til å satse videre.

«Konkurranseerfaringen er en døråpner…»

– Og så er det noe mer enn en konkurranse. Du må bruke det til noe etterpå. Start din egen restaurant! Sats videre! Gi noe tilbake! Konkurranseerfaringen er en døråpner som bør brukes til å skape gode opplevelser for gjester. Skal du starte for deg selv, har du stor nytte av gode resultater, erfaring og medieoppmerksomhet blant huseiere, sponsorer og investorer.

Selv om det er en del år siden Sven Erik var aktiv på De Norske Kokkelandslagene, så følger han med. Ikke minst kjenner han Gunnar Hvarnes godt som kaptein under hans ledelse.

– Jeg synes det er flott at Gunnar har kommet inn igjen og nå er manager for alle de tre lagene. Han og resten av teamet har videreutviklet det vi bygde i 2004-2008. Her skal også tidligere og sittende presidenter, styrer og administrasjon ha sin del av æren som bidragsytere til De Norske Kokkelandslagene, avslutter Sven Erik Renaa.