Tilbake

Helge Johansen hyller et av NKLs eldste medlemmer,
Ib Wessmann – medlem i NKL Buskerud siden 1983,
nå NKL Æresmedlem.

 

«Ingen fremtid uten en fortid.»

Et utsagn som Ib Wessman har forfektet i hele sitt yrkesaktive liv og noe han fortsatt hevder. En fortid hvor Ib har hatt en sentral rolle i dannelsen av Klubbur Matreidslumeistara på Island, nå som Æresmedlem, aktiv i Nordisk Kjøkkensjef Federation (NKF) nå som Ærespresident. Aktiv i Kokkenes Mesterlaug Drammen (NKL Buskerud) nå som Æresmedlem, aktiv i Norges Kokkemesteres Landsforening (Norske Kokkers Landsforening) nå som Æresmedlem, mangeårig kjøkkensjef og eier av Naust i Reykjavik, deretter kjøkkensjef ved Bolkesjø Hotel i 20 år og ikke minst hele tiden aktiv i rekruttering av nye medarbeidere til kokkeyrket.

Ib Wessman fylte nylig 89 år, men er fortsatt meget «oppegående» og fortsatt helt klar i sine meninger, spesielt når det kommer til at unge som er på vei inn i bransjen må ha et godt kjennskap til nettopp fortiden.

I 1964 var Ib på sitt første møte i NKF og møtte der André Engh som oppfordret Ib til å få Island med i Nordisk samarbeid, noe som skjedde i 1972. Hele 59 år etter, i 2023, holdt Ib en flammende tale på NKF Congress på Hell om nordisk samarbeid, fortid, fremtid og rekruttering. På kokkespråket: Well Done!

Ib har i alle år hatt mottoet:» Sterk Nordisk Gastronomi», noe som vi i en årrekke har sett i både VM og OL for kokker hvor de nordiske landene har vært og er på pallen i de fleste konkurranser.

Om vi skal lykkes med videre rekruttering til bransjen, både til konkurranser og til utøvelse av kokkeyrket i hverdagen, er vi helt avhengig av ildsjeler med en stayerevne som Ib Wessman. Han tok fagbrev som kokk i 1957 og han pensjonerte seg i 2002, etter 45 meget aktive år i kjøkkentjeneste!

«Fortid og fremtid!»

Helge Johansen – Tidligere President i NKL
Januar 2024

 

Headerfoto: f.v. Helge Johansen, Ib Wessmann, Kristine Hartviksen