KIKY-ambassadør Ina Therese Lindvik Nornes er en travel Kvinne i KokkeYrket! I tillegg til jobben i Ungt Entreprenørskap, driver hun Chez Ina, er husmor for De Norske Kokkelandslagene, og var primus motor for oppstarten av NKL MiniChefs. Alle hennes yrkesaktiviteter viser virkelig hvor mange muligheter en kokkeutdanning kan gi.
Hvorfor ble det dette yrket, Ina?
— Jeg valgte kokkeyrket fordi jeg har en stor lidenskap for matlaging og kreativitet. Å kunne eksperimentere med smaker og skape gode matopplevelser gir meg stor glede. Jeg liker også den dynamiske og utfordrende hverdagen på kjøkkenet, hvor jeg stadig lærer noe nytt. I tillegg motiveres jeg av å kunne glede andre gjennom maten jeg lager.
Kokkeyrket gir meg muligheter for utvikling, både faglig og personlig, samt sjansen til å jobbe og reise hvor som helst i verden. Det er et yrke som kombinerer håndverk, kunst og lidenskap – noe som passer meg perfekt!
Hva motiverte og inspirerte deg til å bli kokk?
— Jeg alltid likt å lage mat og å være på kjøkkenet, jeg så matfilmer og Ingrid Espelid på tv-kjøkkenet, og fikk alltid lov til å være på kjøkkenet hjemme. Der var det alltid lov å lage seg noe og eksperimentere.
Hvilket mål hadde du for din kokkeutdanning og kokkekarriere, hva var drømmen din?
— Først var drømmen min å komme inn på kokkeskole i Frankrike. Den drømmen kom allerede i en fransktime i 9. klasse. Jeg jobbet for at det skulle gå, så min første drøm gikk i oppfyllelse da jeg var 17 år. Jeg flyttet til Metz, i Frankrike, og startet på kokkeskole.
Så har jeg alltid hatt lyst til å ha mitt eget kokkeprogram på tv, det var drøm nummer to. I 2017 ble også det en realitet.
Se Inas kokkeprogrammer her: chezina.no
Ina har også jobbet på ulike restauranter i Haugesund, på To glass, Maritim Hotel og Lothes som sommervikar, og var utplassert over lengre tid i Alsace og Metz, i Lorraine, Frankrike. I sitt eget firma, Chez Ina, som hun har utenom jobben i Ungt Entreprenørskap*, driver hun med matkurs, tv-produksjon, catering og matreiser.
*Ungt Entreprenørskap er en ideell, landsomfattende organisasjon som sammen med utdanningssystemet, arbeidslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.
Hvilke opplevelser fra din tid på kjøkkenet vil du trekke frem som noe som har betydd noe for deg?
— Samholdet og at de du jobber med alltid er der. Den store familien du får i hele Norge og hele verden, der gjestene alltid står i fokus. Når man har det kjekt på jobb, smitter det over på gjestene.
Har du tatt noen utdanning etter kokkefagbrevet?
— Jeg tok først et ekstra år i Frankrike, catering og gourmet, deretter har jeg tatt påbygg, mens jeg jobbet (lett når du jobber kveld og skolen er på dagtid). Så har jeg PPU (pedagogisk praktisk utdannelse) fra Høgskolen. Jeg har også tatt mat og helse, og entreprenørskap på Høgskolen. Fransk har jeg studert i tillegg, slik at jeg kan undervise i det.
Hvordan bruker du din kokkefaglige bakgrunn i din nåværende jobb?
— Jeg har en jobb i Ungt Entreprenørskap der jeg får lov til å være aktivt med de elevene som driver elevbedrifter og ungdomsbedrifter og som har noe med mat og gjøre. Dette er gull og kjempekjekt!
Jeg har også mitt enkeltpersonforetak, Chez Ina som jeg jobber med i helger, ferier og ettermiddager. Med det får jeg være med på masse kjekt, setter opp matreiser til Frankrike og mye, mye mer! OG jeg er husmor for De Norske Kokkelandslagene. (Ina sørger for at konkurransekokkene også får mat i magen når de er på treningssamlinger, og under konkurranser.)
Hva er din oppfordring til unge jenter, når de skal velge seg en karrierevei?
— Kjenn på magefølelsen, blir du glad av å lage mat, så kan dette være utdanningen for deg!
Liker du å være på kjøkkenet og lage mat til folk, grip sjansen og ha tro på at dette blir bra! Her er mulighetene uendelige! Snakk med noen som er kokk i dag.
KIKY – ambassadører
NKL ønsker å synliggjøre kokkeyrkets utallige muligheter og karriereveier ved hjelp av KIKY-ambassadører. Ambassadørene vil være kvinner i alle aldre som viser at man kan få et variert yrkesliv som fagutdannet kokk.
En KIKY-ambassadør veileder jenter til å satse på kokkeyrket, og er med å betrygge foreldre om at en matfaglig utdanning skaper gode rammer og spennende muligheter i arbeidslivet.
Les også om de andre KIKY-ambassadørene: