Tilbake

Det brygger opp til et godt, gammeldags nabooppgjør på UMAMI ARENA. I kjølvannet av VM for kokkelandslag skal det for første gang gjennomføres en ekte landskamp mellom det norske og det svenske kokkelandslaget for juniorer. Det skjer på åpningsdagen for UMAMI ARENA 14. februar.

-Dette er aller første gang vi arrangerer en «gastronomisk landskamp», sier Espen A. Wasenius som er daglig leder i Norske Kokkers Landsforening (NKL). Landskampen arrangeres mellom de to landenes junior-landslag som begge holder nivå i verdensklasse.

Begge nasjonene er skikkelig påskrudde – og vil veldig gjerne vinne en slik landskamp:

-Her blir ære og heder en viktig motivasjon. Det er ikke lett å si hvem som kommer til å stikke av med seieren, begge land har lange tradisjoner for å gjøre det godt i internasjonale konkurranser for kokkelandslag, sier Wasenius.

Duell med engasjement

-Det er alltid slik at dueller mellom Norge og Sverige skaper stor interesse når det arrangeres landskamp av forskjellig art. Nå ønsker vi å skape et faglig engasjement for kokkefaget, og vise hva dette betyr og hvilke følelser som berører kokkene i konkurransesituasjonen, sier NKLs daglige leder.

Han forteller at bakgrunnen for denne utradisjonelle landskampen er å fremme kokkefaget og øke søkelyset på rekruttering til kokkefaget.

Hvorfor har dere valgt UMAMI ARENA for denne duellen?

-Vi i NKL har valgt UMAMI ARENA fordi dette er den aller største arenaen for alle som jobber med mat og drikke i Norge. Det er veldig viktig for oss at kokkefaget blir eksponert på Norges største møteplass for mat- og måltidsbransjen, sier Wasenius.

Høyt internasjonalt nivå

-Dette blir gøy og vi gleder oss stort til å arrangere en landskamp sammen med NKL, sier direktør for UMAMI ARENA, Torill Engelberg.

-I en landskamp ligger mye spenning, men viktigst er å kunne vise presisjonen, perfeksjonen og håndverket på dette høye internasjonale nivået, sier hun.

Unge talenter

De to landslagene settes sammen av faglærte kokker opp til 25 år. Disse kjemper også på sine respektive juniorlandslag til vanlig.

De unge kokkene i denne landskampen samles jevnlig med sine respektive landslag og trener, utvikler og perfeksjonerer seg som kokker og de konkurranseoppgavene de jobber med.

-Konkurransekokker har en genuin interesse for kokkefaget og de uttrykker veldig gjerne denne interessen gjennom å delta i konkurranser, sier Wasenius.

-Alle kokkene har utvist en enorm passion og er veldig dedikerte med tanke på egen utvikling, sier han.

Hva skjer med vinnerne av landskampen?

-Det å vinne bærer med seg mye ære og en god porsjon prestisje, men vinnerlaget får dekket deltageravgiften til IKA Culinary Olympics 2024, forteller NKLs daglige leder Espen A. Wasenius.

Bakgrunn og utdanning

De norske deltagerne har alle fagbrev og 2 års læretid i en bedrift etter fullført VG1, VG2 og VG3. I Sverige er utdanningen noe annerledes, der er det 45 uker skole med grunnutdanning før man går inn i et lærlingeprogram på 75 uker. Under denne læretiden har elevene 4 dager i bedrift og en dag på skole.

Dommerne i landskampen blir lagledere fra begge land, samt en nøytral, internasjonal dommerprofil.

-Vi håper at kokker i Norge og Sverige kommer og lager skikkelig landskampstemning. Vi er overbevist om at de i retur vil få inspirasjon til egen kokkehverdag, både fra de unge landslagskokkene og fra alle de andre de vil møte på UMAMI ARENA, avslutter Engelberg.

_________

Pressekontakt:

Torill Engelberg, Direktør UMAMI ARENA: ten@novaspektrum.no | 922 07 310

Mer om UMAMI ARENA 2023: www.umamiarena.no