Tilbake


Figgjos Marthon Tjessem (65) har fulgt NKL og Kokkelandslagene i tykt og tynt i over 20 år. Nå blir han pensjonist, men vil fortsette å engasjere seg som privatperson.

Tekst: Oddbjørn Roksvaag

Alle kjenner den joviale rogalendingen med Figgjo-logoen på brystet. Og det er ikke så rart; han har jobbet hos porselensfabrikken i imponerende 45 år. I sin lange karriere har hanhatt et tett forhold til skiftende presidenter og daglige ledere i NKL, samtidig som han har knyttet tette bånd til hele kokkemiljøet i. Det har han gjort gjennom deltakelse på alt av konkurranser i inn- og utland, landsmøter og andre møtepunkt NKL har hatt opp gjennom årene. Som samarbeidspartner og leverandør av porselen til alle konkurranser har Figgjos Marthon Tjessem har vært en stødig og viktig brikke.

Stolt og glad
– Jeg føler at jeg har fått tillit hos NKL og i kokkemiljøet. Gjennom disse årene har jeg fått et helt sykt, stort kontaktnett. Jeg tror jeg kan si at jeg kjenner nesten alle kokkene og ikke minst veldig mange av sponsorene i det nasjonale kokkenettverket.

Tjessem har fulgt kokkelandslagets utvikling til å bli en supermakt i kokkeverdenen.

– Føler du deg litt delaktig suksessen?
– Det skal jeg ikke skryte på meg, men jeg tror at presentasjonen av maten er viktig. At den er presentert på en skikkelig tallerken er en viktig del. De gangene vi har vært på store mesterskap, så står du der sammen med de andre under premieutdelingen. Da føler du deg som en del av gjengen og at vi er en «happy family», uavhengig av om du er kokk eller sponsor. Jeg er veldig stolt og glad for å ha vært en del av dette sirkuset. Det har gitt meg mange venner for livet, både i Norge og i utlandet, sier Marthon.

Passet nå
Marthon opprinnelige plan var å jobbe til han ble 67, men pandemien har gjort at han har vært permittert og forhindret fra å besøke restauranter, kantiner, hoteller og storkjøkken – alt det som han elsker med selgerjobben – å knytte kontakter og ha gode samtaler med fagfolk i bransjen. Med en pandemi som fortsatt ikke har sluppet taket, valgte Marthon å gi seg nå.

– Slik forholdene er, så passet det å bli pensjonist nå. Jeg har vært permittert i ett år og har slik sett øvd meg til å bli pensjonist. Det gikk faktisk mye bedre enn jeg hadde trodd. Men selvsagt blir det rart at karrieren er over, sier Marthon som nå ser frem å nyte pensjonisttilværelsen. Den skal blant annet fylles med fotballturer til England når verden igjen blir normal.

Vil holde kontakten
– Så nå er det over og ut for kontakten med kokkemiljøet?
– Nei, jeg tror ikke at bransjen blir kvitt meg. Jeg har så gode relasjoner til mange hundre mennesker i dette miljøet og kommer garantert til å holde kontakten og treffe mange av dem. Det blir som det har vært: Jeg kommer til å møte opp på arrangementene. Den store forskjellen blir at jeg ikke er på jobb, sier Marthon som er glad for at Figgjo viderefører samarbeidet med NKL også etter at han nå går over i pensjonistenes rekker.

Du kan lese hele intervjuet med Marthon Tjessem i Kjøkkensjefen 2|2021