Tilbake

Jeg leser spalte opp og spalte ned om norske medaljer i internasjonale ostekonkurranser, edelt metall i Bocuse d´Or og Culinary Wold Cup, medaljer hit og medaljer dit, og etter mediedekningen å dømme skulle man nesten tro at lille Norge er en kulinarisk stormakt. Er vi en matnasjon?

……….…

Kronikk

Helge Johansen, President i Norske Kokkers Landsforening

……….…

Som president i Norske Kokkers Landsforening (NKL) blir jeg ufattelig stolt og rørt hver gang vi tar med oss det norske flagget på pallen i internasjonale konkurranser. Jeg er den første til å heve glasset for våre fantastiske kokkelandslag som tar edelt metall i VM og OL. Jeg er tross alt leder i den organisasjonen som sender våre aller beste kokketalenter verden rundt på konkurranser. Og vi har som sagt fantastiske resultater som gir matinteresserte nordmenn en høy kulinarisk selvtillit. So far – so good.

Matnasjonen Norge

Men hvordan står det egentlig til i vår kulinariske andedam. Medlemmene av NKL er grunnfjellet i Matnasjonen Norge. Håndverkere med fagbrev som hver eneste dag sørger for at vi kan hygge oss med et godt måltid enten vi sitter på en restaurant, i en kantine, i en sykeseng eller i et bryllup. Matnasjonen Norge er summen av alle disse og ikke minst våre fabelaktige råvareprodusenter over hele landet. Uten råvarene hadde det ikke vært noe norskt måltid.

Rekruttering til faget

Vi i NKL jobber tett med råvareprodusenter, grossister og andre som har en naturlig tilknytning til matfaget for å legge til rette for at flere ungdommer velger faget vårt. Kokkeyrket er et fabelaktig yrke med mange muligheter for faglig vekst. Noen velger å stå i kokkeyrket til de nærmer seg pensjonsalder, mens andre finner beslektede veier videre etter noen år på kjøkkenet. Norske hoteller, grossister, næringsmiddelprodusenter og matvarekjeder har mellom- og toppledere med et kokkefagbrev. Med denne bakgrunnen står du godt rustet om du ønsker deg inn i andre bransjer. Vi jobber i dag med å bevisstgjøre både foreldre og rådgivere i skoleverket til å se mulighetene for videre vekst dersom du har et fagbrev som kokk. Ja, jeg vi gå så langt som å påstå at denne studieretningen kan ta deg dit du ønsker etter endt tjeneste på kjøkkenet.

En av våre utfordinger de siste årene har vært et voksende antall elever som dropper ut etter første år på Restaurant- og matfag. Denne trenden skal vi snu, men vi kan ikke gjøre det alene. Utdanningsinstitusjonene, foresatte og bransjen selv bør jobbe målrettet for å flest mulig elever gjennom utdanningsløpet og ut i lærlingeplassene.

Hvem skal bygge vår kulinariske selvtillit??

Vi er så heldige at vi har utenlandske kokker som ønsker seg til norske serveringssteder, men allikevel er det et underskudd på om lag tusen kokker i Norge. Ja, vi kan naturligvis hente inn flere kokker fra Europa, men vil det bidra til å etablere Matnasjonen Norge?
Jeg har opplevd å sitte på en norsk bryggerestaurant på et sted med god tilgang til råvarer fra havet og fått en meny uten innslag av fisk. ”Kokken er fra Baltikum og er veldig god på fransk mat” , forkynte den svenske servitøren stolt. Jeg sier ikke mer.

Vi trenger flere ungdommer inn på kokkeskolene! Der lærer de norske mattradisjoner, og med kunnskap om norske tradisjonsretter vil vi kunne tilby både turister og fastboende en smak av norske mattradisjoner. Akkurat slik de gjør i andre nasjoner som med rette kan kalle seg matnasjoner. Hva hadde vel en ferietur til Hellas, Frankrike og Italia vært uten deres mattradisjoner? Maten er en stor del av landets personlighet, og en av grunnene til at vi vil reise dit. Hvor mange franskmenn reiser til Norge for å oppleve maten vår?

 

Dugnad for den norske maten.

En matnasjon bygges ikke i løpet av én stortingsperiode. Ikke to heller. Og heller ikke tre! Norge er en ung nasjon, og det blir kanskje feil å sammenligne oss med de store kulturnasjonene som samlet seg rundt luksuriøse bord mens vi her nord spiste vassgraut flere ganger i uken. En matnasjon bygges over tid, og utvikles ikke fordi noen har vedtatt at vi skal bli det. Men det kan allikevel være en tanke at de som er nærmest matfaget har fokus på å nettopp bygge en kulinarisk personlighet for Norge. Sammen med norske matmyndigheter, bransjen, matformidlere og råvareprodusentene. Vi i Norske Kokkers Landsforening har tro på at en målrettet og langvarig satsning for å bygge stolthet rundt matfaget og våre egne mattradisjoner vil resultere i både flere søkere til Restaurant- og matfag og bidra til at den norske maten blir en av grunnene til at turister vil feriere her.

Og vi vil gjerne være med i en dugnad for å få matfaget opp og frem.

Hva med deg, Landbruks – og matminister Olaug Vervik Bolestad? Er du med?