Norske Kokkers Landsforbund (NKL) markerte samefolkets dag under Kokke-OL i Stuttgart.
– Samefolkets dag 6. februar er en viktig merkedag for norsk gastronomi, sier leder for Det Norske Kjøkken og visepresident i NKL, Asle Faannessen, som synes det er ekstra stas å markere dagen for verdens ledende kokker.
Samefolkets dag markeres landet over, men også i utlandet. I Stuttgart i Tyskland sørger norske kokker for å markere dagen til glede for flere hundre norske som følger De Norske Kokkelandslagene i Kokke-OL og kokker fra andre verdenshjørner.
Serverte reinsdyr
På standen i regi av NKL og Det Norske Kjøkken ble det servert varmrøkt reinsdyrhjerte og tørket reinsdyrkjøtt. Smaksprøvene forsvant fort til nysgjerrige ganer. Leder i NKL Trøndelag, Brith Bakken, gleder seg stort over den store interessen for samisk mat i Stuttgart.
– Det er spesielt inspirerende å se at mange unge kokker viser interesse for vår stand her i Stuttgart og at de er nysgjerrige på å smake og lære mer om den samiske matkulturen, sier Bakken som mener at den samiske matkulturen fortjener en større plass i det tradisjonelle norske kjøkkenet.
– Ja, ikke minst i dag der vi snakker om bærekraft og å bruke hele dyret og det kortreiste. Det må vi snakke mer om. Jeg oppfordrer Norges kokker til å bli bedre kjent med samisk matkultur. I Norge er vi veldig flinke til å ta andre kulturer inn til oss, men vi må huske at utenfor dørstokken vår så har vi en urbefolkning som ofte ikke blir sett. Det å løfte frem den samiske kulturen er derfor veldig viktig, sier Brith Bakken.
Merkedag i norsk gastronomi
Viktigheten av markeringen understrekes av visepresident i NKL og leder for Det Norske Kjøkken, Asle Faannessen:
– Samefolkets dag 6. februar er en viktig merkedag for norsk gastronomi og er en dag som står sterkt i den norske matkalenderen. Nå er vi så heldige at vi kan markere dette under Kokke-OL her i Stuttgart. Det har vi gjort med en stand på det norske supporterhotellet. I tillegg har vi egen stand hos verdensorganisasjonen for kokker, World Association of Chefs’ Societies, i tilknytning til konkurransearenaen i Kokke-OL. Slik får vi også vist frem norsk og samisk matkultur til verdens fremste kokker, sier Asle Faannessen.
Økende interesse for samisk matkultur
Styreleder i NKL Troms, Jørn-Eirik Johansen, var også med og delte ut smaksprøver i Stuttgart og understreker at samisk matkultur er mye mer sammensatt og innholdsrik enn folk flest tenker.
– Den samiske matkulturen er så mye mer enn reinsdyr. Den samiske matkulturen spenner fra alt som høstes på vidda til kystsamene og det de gjør med maten fra havet.
– I nord merker vi en sterkt økende interesse for den samiske matkulturen, spesielt fra asiater. De er veldig bevisste på matkulturen og er villige til å betale hva som helst for å oppleve den, sier Jørn-Eirik Johansen.