Tilbake

MINICHEFS 2022

NKL Haugalandets gjennomføring av MiniChefs i prøveåret 2021 imponerte alle. Ikke bare blir NKL Haugalandets modell for NKLs hovedmodell – de blir også nasjonal administrator for MiniChefs.

TEKST: ODDBJØRN ROKSVAAG

NKL etablerte MiniChefs i fjor som matgledetilbud til barn og unge i alderen 10–15 år, med fokus på gode matopplevelser, sammen med profesjonelle kokker i Norske Kokkers Landsforening. Tiltaket er en del av NKLs strategiplan for 2019-2022.

Prosjektet hadde en forsiktig oppstart i fjor med fire piloter: NKL Sogn og Fjordane, NKL Haugalandet, NKL Rogaland og NKL Østfold. Etter en evaluering av fjorårets piloter blir NKL Haugalandets måte å løse dette på til NKLs hovedmodell for MiniChefs.

NKL Haugalandet har inspirert alle
– Gjennom pilotene har vi høstet erfaringer med hva som har fungert og hva som ikke har fungert. Og de som virkelig har klart dette, er NKL Haugalandet! De har kort og godt vært utrolig flinke og deres modell blir nå NKLs hovedmodell for hvordan vi satser videre med MiniChefs. Deres måte å løse oppgaven på har inspirert oss alle, sier landsstyremedlem Anita Løyning og fortsetter:

– Pilotåret har vært veldig nyttig og gir oss en god retning på satsingen videre. MiniChefs er et verktøy vi kan bruke enda mer i rekrutteringen, ikke bare til medlemmer av NKL, men til hele restaurant- og matfag. Å lage mat sammen med barn er viktig for å vekke interessen for mat og for å skape matglede i tidlig alder, sier Løyning.

Nå gleder hun seg til å fortsette utrullingen av MiniChefs over det ganske land.

– Modellen på MiniChefs begynner nå å ta form. Nå starter en forsiktig utrulling av konseptet i resten av Kokke-Norge. NKL bruker nok noen år før MiniChefs er over hele landet, men nå er vi i gang med et spennende konsept som skal være spredt i hele Kokke-Norge om få år.

– I starten vil vi sikkert også høste erfaringer som gjør at vi justerer litt, men jeg føler vi har en god modell nå som blir spennende å se i bruk over hele landet. Målet er at det skal bli så populært at vi kan gjennomføre dette i alle foreningene i samarbeid med opplæringskontor og videregående skoler for å skape engasjement for faget, sier Anita Løyning.

Viktig nasjonalt rekrutteringstiltak
Daglig leder i NKL Espen A. Wasenius er også svært fornøyd med modellen som har blitt utviklet nasjonalt. Han har stor tro på at dette blir et spennende og viktig rekrutteringstiltak fremover.

– NKL har skapt en tydelig identitet til aktiviteten, og vi har lyktes med vår appell til målgruppen. Nå har vi kommet frem til en spennende modell som vi gleder oss til å rulle ut.

– Tilbakemeldingene fra NKL Haugalandets gjennomføring har høstet mange lovord. Ikke minst er avslutningen med MiniChefs restaurant en verdig avslutning på aktiviteten i hver sesong. Aldri før har vi sett så stor glede og stolthet blant barn og foreldre som på den dagen de åpnet sin egen restaurant. Foreldre og foresatte satt med tårer i øynene og skrøt av konseptet.

– I restauranten er deltakernes foreldre de viktigste gjestene. Her skal foreldrene oppleve sine barns prestasjoner, gleden av mestring og få en bedre forståelse av kokkeyrket gjennom aktiviteten barn deltar i. Det vil også gi alle foreldre et bedre beslutningsgrunnlag den dagen ungdommen ønsker å søke kokkeutdanning i videregående skole. Alle deltagere får uniform og kniver.

– Norske Kokkers Landsforening skal fortsette å bygge identiteten til MiniChefs som et viktig nasjonalt rekrutteringstiltak. Vi vil anbefale NKLs foreninger å delta i MiniChefs og være lokal arrangør. NKL har også planer om økonomisk støtte til de lokale foreningene for å gjennomføre MiniChefs, sier Wasenius.

Arrangementet er en dugnad i regi av lokale NKL-foreninger. Deltagere på MiniChefs må betale en egenandel per halvår.

DETTE KAN NKL TILBY MINICHEFS

Mål og ambisjoner for MiniChefs
• Å inspirere barn og ungdom til å spise riktig mat og å kunne lage et næringsrikt måltid med gode norske råvarer.

  • Måltidene skal tilfredsstille krav til ernæring, næringsinnhold og et sunt sammensatt kosthold.
  • MiniChefs skal kunne lage en god frokost, en riktig lunsj/matpakke, mat i farta, hverdagsmat, helge og høytidsmat.
  • MiniChefs skal bli kjent med den norske tradisjonsmaten, det norske kjøkken og norske råvarer.
  • MiniChefs skal også ha kunnskap om og utøve god forståelse for kjøkkenhygiene og personlig hygiene.

Når – frekvens pr år
• MiniChefs skal ha cirka én aktivitet pr mnd.

  • 4 aktiviteter 1. halvår og 4 i 2. halvår.
  • MiniChefs legger opp til deltagelse med foreldre den siste aktiviteten før hver sesongslutt. Foreldrene skal oppleve sine barns prestasjoner, gleden av mestring og få en bedre forståelse av kokkeyrket gjennom aktiviteten barn og unge deltar i.

Gjennomføring
• NKL-foreningene skal samarbeid med en videregående skole som har RM/kokkefag.

  • Planlegge aktiviteten med en rød tråd for alle MiniChefs i NKLs foreninger, lage gode oppskrifter så alle MiniChefs kan lage seg sin egen oppskriftsbok (fysisk og digitalt).
  • Lokale ildsjeler vil øke mulighetene for å lykkes, da engasjement og tid er viktig for å nå ut til målgruppen.

Nasjonal aktivitet
• Besøke TINE MatCup og NorgesCup for å bli motivert til å søke restaurant- og matfag vg1.

Kommunikasjon
• Det er opprettet en egen Instagram-konto for MiniChefs: nkl_minchefs.

  • NKLs foreninger må jobbe aktivt mot aldersgruppen på skoler, i egne barns og barnebarns nettverk og sammen med andre fritidsaktiviteter i regionen.
  • Der kan være naturlig og mulig å samarbeid med Unge Kokker og Ungt Entrepenørskap.

Uniform og kniver
• MiniChefs skal ha hvite uniformer med egen signaturlogo.

  • MiniChefs skal bruke gode kokkekniver.

Interessert?
Er du interessert eller kjenner du noen som dette tilbudet er egnet for – del det med vedkommende – dette blir veldig gøy.

Har du spørsmål om MiniChefs – send en e-post til post@nkl.no.