Tilbake

28 skolelag fra hele landet strømmet til TINE meierier på Kalbakken i Oslo, når semifinalene i TINE Matcup gikk av stabelen mellom 9. og 16. november 2023. Målet med konkurransen er å øke rekrutteringen til kokk- og servitørfaget – særlig blant jenter, og i år var deltakelsen rekordhøy.

 TINE Matcup for kokk- og servitørelever på VG2 arrangeres av TINE og Norske Kokkers Landsforening (NKL). Konkurransen er en lagkonkurranse, der hvert lag består av to kokkeelever, en servitørelev og en lagleder fra skolen. 6 vinnerlag går videre til finalen i Stavanger 16. februar 2024.

– Målet med TINE Matcup er å øke rekrutteringen til kokk- og servitørfaget generelt, og sikre at norske mattradisjoner blir tatt vare på i fremtiden. Vi ønsker spesielt at flere jenter skal søke seg til matfagene. Av NKLs faglærte medlemmer er cirka 30 prosent kvinner. Da er det ekstra gledelig å se at hele 40 av 84 deltakere i årets semifinaler er jenter, sier Espen Wasenius, daglig leder i NKL.

Vil bidra til økt rekruttering
– Vi ønsker å bidra til å øke rekrutteringen til kokkeyrket, slik at Norge kan fortsette å være i den kulinariske verdenstoppen. Vi er stolt sponsor for det matfaglige miljøet i Norge fordi de kreative kokkene, sammen med servitørene, bidrar til mye inspirasjon og matglede, sier konsernsjef i TINE, Ann-Beth Freuchen, og legger til:

– TINE har også en viktig rolle i å lære nye generasjoner å ta i bruk de fantastiske, norske råvarene som blir produsert av tusenvis av bønder her i landet, og bidra til å ivareta og videreføre norske mattradisjoner.

VM-Ost på menyen
Årets oppgave er en hyllest til norske ystere og vinnere av Oste-VM. Det skal derfor være ost i alle tre rettene. Elevene har sendt inn egne menyforslag, og det er en kompetent jury som har plukket ut de 28 lagene som deltok i semifinalene. Selve bedømmingen ble gjort ut fra en skala hvor smak er mest avgjørende. Orden, hygiene, arbeidsteknikk, faglig utførelse, presentasjon og anretning ble også vurdert.

De fem lagene som vant sine semifinaler ble disse, i tillegg til Norvegia Tres, som ble beste nummer to av alle semifinalene og dermed også sikrer seg finaleplass.

Kræmen fra Bryne VGS – Hanne Lise Hagmann, lagleder, Live Skretting, Mari Solhaug Moi, Sondre leknes

ØCE fra Glemmen VGS – Sigrun Nergård, lagleder, Ørjan Liverød, Christina R. Sletten, Eva-Geet Pettersen

Sotras smakskonger fra Sotra VGS – Ona Cecilia Totland, lagleder, Mack Tanachot, Aaron Hovlandsdal, Silje Breivik

The Støls fra Fitjar VGS – Fillip Klæboe Berg, lagleder, Maja Sundhordvik, Oliver Mæhle Lamo, Sandra Elise Helland

De ukjente fra Nannestad VGS – Mark Harold Hickton, lagleder, Karoline Bakkerud, Tuva Staff, Theodor Alver-Larsen

Norvegia Tres fra Borgund VGS – Elisabeth Sperre, lagleder, Elin Hustøft Pettersen, Phakamas Pengkampang, Kiona Fausto

Konkurransen er for mange et springbrett ut i arbeidslivet, og flere av landets fremste kokker og servitører har hatt TINE Matcup som sin første konkurranseopplevelse. Det er gledelig å se at mange av elevene som deltok på NKLs KokkeCampus i sommerferien etter VG1 er med videre, er motiverte og representerer sine skolelag i TINE Matcup. Dette er starten på en gryende kokkekarriere, og da fungerer NKLs rekrutteringstrapp som håpet.

– Vi ønsker at deltakelse i konkurransen skal vekke ytterligere interesse og nysgjerrighet for restaurant- og matfagene. Tilbakemeldinger fra tidligere deltakere er at konkurransen har vært en positiv erfaring, spesielt med tanke på veien mot fagbrev. Fremtiden for matbransjen ser lys ut, når vi ser oppslutningen og engasjementet fra alle semifinalistene, avslutter Wasenius.