KIKY - Med mange jern i ilden

KIKY-ambassadør Ina Therese Lindvik Nornes er en travel Kvinne i KokkeYrket! I tillegg til jobben i Ungt Entreprenørskap, driver hun Chez Ina, er husmor for De Norske Kokkelandslagene, og var primus motor for oppstarten av NKL MiniChefs. Alle hennes yrkesaktiviteter viser virkelig hvor mange muligheter en kokkeutdanning kan gi. 

 

Hvorfor ble det dette yrket, Ina?

— Jeg valgte kokkeyrket fordi jeg har en stor lidenskap for matlaging og kreativitet. Å kunne eksperimentere med smaker og skape gode matopplevelser gir meg stor glede. Jeg liker også den dynamiske og utfordrende hverdagen på kjøkkenet, hvor jeg stadig lærer noe nytt. I tillegg motiveres jeg av å kunne glede andre gjennom maten jeg lager.

Kokkeyrket gir meg muligheter for utvikling, både faglig og personlig, samt sjansen til å jobbe og reise hvor som helst i verden. Det er et yrke som kombinerer håndverk, kunst og lidenskap – noe som passer meg perfekt!

Hva motiverte og inspirerte deg til å bli kokk?

— Jeg alltid likt å lage mat og å være på kjøkkenet, jeg så matfilmer og Ingrid Espelid på tv-kjøkkenet, og fikk alltid lov til å være på kjøkkenet hjemme. Der var det alltid lov å lage seg noe og eksperimentere.

Hvilket mål hadde du for din kokkeutdanning og kokkekarriere, hva var drømmen din? 

— Først var drømmen min å komme inn på kokkeskole i Frankrike. Den drømmen kom allerede i en fransktime i 9. klasse. Jeg jobbet for at det skulle gå, så min første drøm gikk i oppfyllelse da jeg var 17 år. Jeg flyttet til Metz, i Frankrike, og startet på kokkeskole.

Så har jeg alltid hatt lyst til å ha mitt eget kokkeprogram på tv, det var drøm nummer to. I 2017 ble også det en realitet.

Se Inas kokkeprogrammer her: chezina.no

Ina har også jobbet på ulike restauranter i Haugesund, på To glass, Maritim Hotel og Lothes som sommervikar, og var utplassert over lengre tid i Alsace og Metz, i Lorraine, Frankrike. I sitt eget firma, Chez Ina, som hun har utenom jobben i Ungt Entreprenørskap*, driver hun med matkurs, tv-produksjon, catering og matreiser.

*Ungt Entreprenørskap er en ideell, landsomfattende organisasjon som sammen med utdanningssystemet, arbeidslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.

Hvilke opplevelser fra din tid på kjøkkenet vil du trekke frem som noe som har betydd noe for deg?

— Samholdet og at de du jobber med alltid er der. Den store familien du får i hele Norge og hele verden, der gjestene alltid står i fokus. Når man har det kjekt på jobb, smitter det over på gjestene.

Har du tatt noen utdanning etter kokkefagbrevet?

— Jeg tok først et ekstra år i Frankrike, catering og gourmet, deretter har jeg tatt påbygg, mens jeg jobbet (lett når du jobber kveld og skolen er på dagtid). Så har jeg PPU (pedagogisk praktisk utdannelse) fra Høgskolen. Jeg har også tatt mat og helse, og entreprenørskap på Høgskolen. Fransk har jeg studert i tillegg, slik at jeg kan undervise i det.

Hvordan bruker du din kokkefaglige bakgrunn i din nåværende jobb?

— Jeg har en jobb i Ungt Entreprenørskap der jeg får lov til å være aktivt med de elevene som driver elevbedrifter og ungdomsbedrifter og som har noe med mat og gjøre. Dette er gull og kjempekjekt!

Jeg har også mitt enkeltpersonforetak, Chez Ina som jeg jobber med i helger, ferier og ettermiddager. Med det får jeg være med på masse kjekt, setter opp matreiser til Frankrike og mye, mye mer! OG jeg er husmor for De Norske Kokkelandslagene. (Ina sørger for at konkurransekokkene også får mat i magen når de er på treningssamlinger, og under konkurranser.)

Hva er din oppfordring til unge jenter, når de skal velge seg en karrierevei?

— Kjenn på magefølelsen, blir du glad av å lage mat, så kan dette være utdanningen for deg!

Liker du å være på kjøkkenet og lage mat til folk, grip sjansen og ha tro på at dette blir bra! Her er mulighetene uendelige! Snakk med noen som er kokk i dag.

 

KIKY – ambassadører
NKL ønsker å synliggjøre kokkeyrkets utallige muligheter og karriereveier ved hjelp av KIKY-ambassadører. Ambassadørene vil være kvinner i alle aldre som viser at man kan få et variert yrkesliv som fagutdannet kokk.

En KIKY-ambassadør veileder jenter til å satse på kokkeyrket, og er med å betrygge foreldre om at en matfaglig utdanning skaper gode rammer og spennende muligheter i arbeidslivet.

Les også om de andre KIKY-ambassadørene:

Tonje
Grete og Lea
Kristine


Førsteårslærlinger vant ASKO Servering Norgescup 2025!

Førsteårslærlingene Mari Solhaug Moi og Mathias Johnsen på kokkelaget OSLO 2 / Fyr Bistronomi stakk av med seieren i ASKO Servering Norgescup for kokk- og servitørlærlinger 2025. De er det første laget som har deltatt på NKL KokkeCampus, i TINE Matcup og vunnet Norgescup, i rask rekkefølge.

På andreplass kokk kom Trondheim 1 / Spontan/ Rubiks
På tredjeplass kokk kom Trondheim 2 / Speilsalen Britannia Hotel
På andreplass servitør kom Trondheim 2 / To Rom og Kjøkken
På tredjeplass servitør kom Oslo 1/ Statholdergaarden

– Vi har akkurat vunnet konkurransen ASKO Servering Norgescup for kokkelærlinger, og kan jo ikke si noe annet enn at dette er vanvittig bra. Lærlingene har jobbet målbevisst med oppgavene, forberedt seg godt, trent mye og vi er superglade for å vinne ASKO Servering Norgescup. Fyr Bistronomi har de beste kokkelærlingene i Norge er helt rått, sier lagleder Sindre Hjelmseth

I finalen lørdag lagde kokkene en 3-retters meny

Forrett
Snøkrabbe er hovedråvare. Det skal lages en kremet bisque hvor snøkrabbe er i fokus.
Fløte og/eller creme fraiche skal inngå i retten
Hovedrett
Lag en versjon av Beef Wellington, der Gullkalv Ytrefilet fra Nortura proff, er hovedråvare
Osteservering
Blant fem utvalgte oster fra TINE, må tre av dem serveres, og minst én av ostene må videre behandles av kokkene.
Mystery-råvarer
Kvelden før fikk finalelagene en råvarekasse med ukjente råvarer. Dette var jordskokk fra Gyda jordepler, hvit asparges fra Loire, vinterreddik fra Hasle gård og purrestokk.

– Deltagerne i ASKO Servering Norgescup har jobbet sykt bra, med topp energi og masse engasjement. Lærlingene er nysgjerrige, og tør å vise det gjennom håndverket i denne kokkekonkurransen. Deltagerne kommuniserer godt med hverandre og er trygge på hverandres oppgaver. Det faglige nivået og forståelsen er imponerende høyt, husk de er bare lærlinger. Denne konkurransen er utrolig viktig for hele bransjen, det er Norges største utstillingsvindu for fremtidens faglærte kokker sier hoveddommer for kokk Filip August Bendi.

Vinnerlaget servitør ble OSLO 2 / Statholdergaarden, med førsteårslærlingene Milja Mitchell Christinsdatter og Kjersti Frøslie Frey.

– Også servitørene har imponert med sitt høye faglige nivå, gode lagånd, sterke samhold og vi har sett en helt unik dedikasjon til servitørfaget i årets konkurranse, sier hoveddommer servitør Mathias Toresen. Finaleoppgave – servitør ASKO Servering er en stor og krevende oppgave – Mat og vin i kombinasjon, bar, råvarekunnskap, service av 3-retters meny sammen med et kokkelag, transjering, aperitiff og viner til menyen.

Norske Kokkers Landsforening gratulerer alle vinnere og deltagere!

Finalehelgen i ASKO Servering Norgescup for kokk- og servitørlærlinger ble arrangert i Stavanger på JÅTTÅ vgs i helgen, 7-8. februar. I semifinalen deltok 20 kokkelag og 8 servitørlag, som ble til 6 finalister lørdag 8. februar. I de lokale kvalifiseringskonkurransene til ASKO Servering Norges Cup, deltok ca. 90 kokkelag fra 16 av NKLs foreninger.

NKL Rogaland løfter ASKO Servering Norgescup til nye høyder

ASKO Servering Norgescup 2025 for kokk- og servitørlærlinger er godt planlagt, fantastisk godt gjennomført, de jobber alltid for at finalehelgen skal bli enda bedre. Det har denne helgen vært stor dugnadsinnsats fra NKL Rogaland, og flere av NKLs foreninger, noe styreleder i NKL Rogaland Anita Løyning er utrolig stolt over og synes det er veldig kjekt å jobbe for lærlingene og bransjens fremtid.

Norgescup har vært arrangert siden 1987

I finalehelgen konkurrerte 40 kokkelærlinger og 16 servitørlærlinger om 6 finaleplasser i Norges største, viktigste og tøffeste konkurranse for kokk- og servitørlærlinger. ASKO Servering Norgescup i Stavanger samler hele mat- og måltidsbransjen. Konkurransen skaper masse positiv oppmerksomhet på kokk- og servitøryrket. Lærlingenes nysgjerrighet for konkurranser, engasjement for kokkeyrket og deres entusiasme er et raust bidrag til viktig verdiskaping for en hardt presset bransje.

Kutt Matsvinn-prisen

Matvett, Norske Kokkers Landsforening og ASKO Servering delte ut «Kutt Matsvinn-prisen» til Oslo 2, laget fra Statholdergaarden, det laget som hadde minst matavfall og en tydelig plan for å redusere sitt matsvinn.

  • Kokkelaget skilte tydelig mellom matsvinn og matavfall i konkurransen
  • Matvarer som kan brukes igjen, ble merket tydelig og oppbevart på forskriftsmessig vis

Glemmen toppet pallen i TINE Matcup-finalen 2025

Laget Tramonto fra Glemmen videregående skole i Fredrikstad kapret både førsteplassen, beste kokkeelev og Kuttmatsvinn-prisen i TINE Matcup-finalen i Stavanger fredag ettermiddag. Nannestad vgs tok 2. plass og Rauma vgs 3. plassen.  

Lagleder Sigrun Nergård er fryktelig stolt av laget sitt; kokkeelevene Andrea Sofie Andersen Bakken og Edgar Josue Rivera-Høgberg, og servitørelev Selma Lindahl Vangstein.
De seks lagene som kjempet om heder og ære under finalen på Jåttå vgs i Stavanger, kom fra følgende videregående skoler: Nannestad, Rauma, Borgund, Sam Eyde, Glemmen og Steinkjer.

Hoveddommer i finalen, manager på De Norske Kokkelandslagene, Gunnar Hvarnes, mener at nivået på disse vg2-elevene er skyhøyt, og nærmer seg stadig lærlingene i konkurransen på ASKO Servering Norgescup. Om vinnerlaget:

– Et lag med usedvanlig godt samspill både i kjøkken og med servitøren. Gode basis fagkunnskaper på både ost, drikke, service og smakskombinasjoner, sier hoveddommer Gunnar Hvarnes i jurybegrunnelsen.

2. plass De Eletti fra Nannestad vgs


3. plass Siamo Noi fra Rauma vgs

Årets servitørelev
Eirun Sletnes fra Rauma vgs

Årets kokkelev
Andrea Sofie Andersen Bakken fra Glemmen vgs

Kutt Matsvinn-prisen til Tramonto fra Glemmen VGS.

– Hensikten med KuttMatsvinn-prisen i TINE Matcup er å vise hvor viktig det er å ha fokus på matsvinn i kokkekonkurranser. Ved å premiere god råvareutnyttelse og bevisst planlegging, inspirerer vi unge kokker til å ta aktive grep for å redusere matsvinn – noe som er avgjørende for en mer bærekraftig fremtid, sier Marie Kleppe fra Matvett

TINE Matcup er en lagkonkurranse, der hvert lag består av to kokkeelever, en servitørelev og en lagleder fra skolen. Lagene vurderes av noen av Norges beste kokker, og de bedømmes ut fra en skala der smak er den mest avgjørende. Men orden, hygiene, arbeidsteknikk, faglig utførelse, presentasjon og anretning blir også vurdert.

En smak av Italia
I år hentet TINE MatCup inspirasjon fra Italia. Finalelagene laget en treretters meny med råvarer vi assosierer med Italia og Middelhavet, og serverte dette til inviterte gjester. Årets oppgave ble utarbeidet av NKL og TINE i samarbeid med Christer Rødseth, TV 2-profil og tidligere kaptein på Juniorlandslaget.

Det utdannes under halvparten så mange innen RM-fagene som det er behov for. TINE Matcup har som mål å fremme rekrutteringen, og er en av landets største konkurranser for elever på restaurant- og matfag på videregående skole. Konkurransen engasjerer ca. 200 elever og ca. 50 lærere hvert år, fra hele kokke-Norge. 29 lag deltok i semifinalene i november 2024 og de seks beste lagene gikk videre til finalen i Stavanger.

Konkurransen gjennomføres i samarbeid mellom TINE og NKL, og har blitt en viktig plattform for å synliggjøre unge talenter i kokkebransjen.

Foto: TINE Matcup