Tilbake

I fjor høst ble det rigget og gjort klart for et servitøropprør, mot kokker og kokkebransjens holdninger til servitører. Vi trenger bedre likestilling mellom fagene. Det er på tide at servitørene blir like høyt verdsatt som kokkene, uttalte Mathias Toresen.

(Foto: Emily Brynestad Hagen)

Norske Kokkers Landsforenings (NKL) fungerende president Kyrre Dybdal var raskt på banen og takket Servitørlauget KKHR for invitasjonen til et servitøropprør. NKL ønsker at flere servitører tar ansvar for sitt eget fag, dets utvikling og initiativ til å fremme servitørfaget, gjerne sammen med kokkene.

Etter at flere organisasjoner innenfor mat- og måltidsbransjen startet den nasjonale rekrutteringskampanjen til restaurant- og matfag, i januar i år, har NKL og Servitørlauget KKHR hatt en god dialog om hvordan kokk- og servitørfaget sammen kan fokusere på rekruttering, på samhold og for å endre fokuset på servitørfaget i bransjen.

Servitørfaget har i generasjoner vært et opplagt viktig fag for mat- og måltidsbransjen, en bransje i stadig utvikling. Innenfor utdanningsprogrammet restaurant- og matfag, er VG2 Kokk og Servitørfag, det VG2 flest ungdommer velger. VG2 kokk- og servitørfag gir grunnlag for 4 ulike fagbrev;

  • Kokk
  • Ernæringskokk
  • Servitør
  • Ferskvarehandller

Servitørfaget har gjennom de siste reformene og revisjonene av utdanningsprogrammet ikke fått den oppmerksomhet faget skulle ønske det hadde fått. Derfor er det ekstremt viktig at serveringsbransjen, nå tar et krafttak sammen for å rekruttere flere ungdommer til servitørfaget. Nåtidens muligheter for en faglært servitør er utrolig mange, og servitøren har samme mulighet som kokken til å ha hele verden som arbeidsplass. Det er en verden av muligheter, det er bare å smake deg frem

En av de viktigste prioriteringene i samarbeidet nå, er å legge bak seg holdninger og fordommer.  Serveringsbransjen har et stort behov for faglært arbeidskraft, kokker og servitører. Norske Kokkers Landsforening skal jobbe for kokkefagets fremme og kampanjen BLI KOKK! er en av NKLs måter å fremme kokkefaget på.

Norske Kokkers Landsforening samarbeider med flere organisasjoner i serveringsbransjen, og har regulert samarbeid med  Stiftelsen Norsk Gastronomi, Baker- og Konditorbransjens Landsforening og i lang tid også med Servtørlauget KKHR. Gode eksempler på samarbeid med Servitørlauget KKHR er den tradisjonelle Norgecup for kokk- og servitørlærlinger, NM i servitørfaget under NM i KOKKEKUNST og det jobbes for å etablere Det Norske Servitørlandslaget.

Norske Kokkers Landsforening oppfordrer alle til å jobbe aktivt for å rekruttere ungdom til restaurant og matfag!